Cevap Yaz
20 Eylül 2022, 14:16 - Sena Yazdı

Arıyorum Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe MEB)

Arıyorum Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe MEB) 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerinin kitap içerisinde en çok ihtiyaç duyacağı testlerin, metin sorularının ve testlerin cevaplarını 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 18-20-21-23-24-25 Cevapları konusu içerisinde paylaşmış bulunuyoruz. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

Arıyorum Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe MEB)

Arıyorum Metni Cevapları ve Çalışmaları 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 18-20-21-23-24-25 Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 18 Cevapları MEB Yayınları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Karamanoğlu Mehmet Bey ile ilgili yaptığınız araştırma sonucunda edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Karamanoğlu Mehmet Bey, 13 Mayıs 1277 yılında yayınladığı bir ferman ile Türkçe dilini devletinin resmi dili ilan etmiştir. Bu hareketiyle Türkçe diline olan katkısı Mustafa Kemal Atatürk’ün ilham kaynağı olmasını sağlamıştır.


2. Günlük hayatınızda karşılaştığınız iş yeri adları ve tabelalardaki yabancı kelimelerin kullanımıyla ilgili ne düşünüyorsunuz? Örneklerle açıklayınız.
Cevap: İş yerlerinin tabelalarında yabancı kelimelerin kullanılmasını doğru bulmuyorum. Çünkü bu şekilde Türkçemiz geri kalıyor ve böyle devam ederse Türkçemiz unutularak değer kaybedecek. 


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 20 Cevapları MEB Yayınları

1. Etkinlik:

Aşağıdaki kelimeleri anlamlarıyla örnekteki gibi eşleştiriniz.
Cevap: 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 20 Cevapları MEB Yayınları


2. Etkinlik:

Aşağıdaki deyimlerin anlamlarını, atasözleri ve deyimler sözlüğünden araştırınız. Bu deyimleri cümlelerdeki boşluklara uygun biçimde yerleştiriniz.
Cevap: 

1- Dizini dövmek istemiyorsan tedbirli olmalısın.
2- Çocuk, odasındaki tüm oyuncakları talan etmişti.
3-Düzensiz beslendiği için sağlığı elden gitmiş.
4- Okuyup iyi yerlere gelmeleri için çalışkan çocuklara koltuk çıkmalıyız.
5- Birdenbire nutku tutuldu ve bütün gayretlerine rağmen konuşamadı.


3. Etkinlik:

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Şair, Karamanoğlu Mehmet Bey’i niçin aramaktadır?
Cevap: Türkçemize sahip çıkılması için aramıştır.


2. Karamanoğlu Mehmet Bey yayınladığı fermanla ne yapılmasını istemektedir?
Cevap: Divanlarda, dergahlarda, bargahlarda, meclislerde ve meydanlarda Türkçeden başk dil konuşulmamasını istemiştir.


3. Şiirde, dilimize yabancı dillerden girmiş bazı kelimeler kullanılmıştır. Bu kelimeler hangileridir? Bu kelimelerin Türkçe karşılıklarını bularak söyleyiniz.
Cevap: 

Demo: Tanıtım
Bilboard: İlan tahtası
Skorboard: Sayı tabelası
Brifing: Bilgi alışı
Deklarasyon: Bildirge
Hobby: Uğraş
Diskjokey: Radyo sunucusu
Firstlady: Hanım ağa
Store: Dükkan
Spiker: Sunucu
Showmen: Gösteri adamı
Market: Bakkal
Damping: Ucuzluk
Welcome: Hoş geldiniz
Goodbye: Güle güle
Bodyguard: Koruma
Prestij: Saygınlık
Center: merkez
Plaza: İş merkezi


4. Şiirde geçen yabancı kelimeleri günlük hayatınızda kullanıyor musunuz? Örneklendiriniz.
Cevap: Şiirde kullanılan bu yabancı kelimelerden bazılarını günlük hayatımda kullanıyorum. Mesela bakkal değil de market diyorum.


5. Sizce dilimizde kullanılan yabancı kelimelerin artış sebebi ne olabilir? Açıklayınız.
Cevap: Yabancı kelimeler kulağa daha hoş geldiği için olabilir.


6. Dilimizde yabancı dillere ait kelimeler hızla artarsa bunun ne tür sonuçları olabilir? Örneklerle anlatınız.
Cevap: Bunun sonucunda Türkçemiz zarar görür ve zamanla unutulmaya başlanır.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 21 Cevapları MEB Yayınları

4. Etkinlik

A) Yabancı dillerden dilimize giren kelimelerin bazıları aşağıda verilmiştir. Bu kelimelerin Türkçe karşılıklarını, okuduğunuz metinden bulunuz. Bulduğunuz Türkçe kelimeleri kullanarak hikâye edici bir metin yazınız.
Cevap: 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 21 Cevapları MEB Yayınları


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 23 Cevapları MEB Yayınları

6. Etkinlik:

Aşağıdaki kütüphane üyelik formunu doldurunuz.
Cevap: 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 23 Cevapları MEB Yayınları


7. Etkinlik:

“Arıyorum” şiirinden hareketle oluşturacağınız öznel ve nesnel cümleleri örnekteki gibi aşağıya yazınız.
Cevap: 

Nutkum tutuldu, şaşırdım, merak ettim. (Öznel)

Bir ferman yayınlamıştı: “Bugünden sonra, divanda, dergâhta, bargâhta, mecliste, meydanda Türkçeden başka dil konuşulmaya!” diye. (Nesnel)


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 24 Cevapları MEB Yayınları

8. Etkinlik:

Aşağıdaki hikâye unsurlarını kullanarak hikâye edici bir metin yazınız.
Cevap: 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 24 Cevapları MEB Yayınları


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 25 Cevapları MEB Yayınları

9. Etkinlik

B) Yukarıdaki şiir ana dili sevgisini anlatmaktadır. Bu şiirden hareketle ana dili sevgisini anlatan bir şiir yazınız. Şiirinize başlık koymayı unutmayınız.
Cevap: 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 25 Cevapları MEB Yayınları

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.