Cevap Yaz
30 Kasım 2022, 13:36 - Seher Yazdı

Tarhananın Öyküsü Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe MEB)

Tarhananın Öyküsü Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe MEB) 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Tarhananın Öyküsü metnine ait çalışmalarının bulunduğu 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 180-182-183-184-185 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

Tarhananın Öyküsü Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe MEB)

Tarhananın Öyküsü Metni Soruları Cevapları ve Çalışmaları 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 180-182-183-184-185 Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 180 Cevapları MEB Yayınları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Yörenizin meşhur yemeklerinin adlarını sınıfta paylaşınız.
Cevap: Belen tavası

2. Hangi çorba çeşitlerini biliyorsunuz? Anlatınız.
Cevap: Mercimek çorbası, tarhana çorbası, domates çorbası.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 182 Cevapları MEB Yayınları

1. Etkinlik

A) Aşağıdaki kelime ve kelime gruplarının anlamlarını TDK Türkçe Sözlük’ten bulunuz.
Cevap:

Mayalanma: Hamurun kabarması.
Malzeme: Bir iş için kullanılması gereken maddeler
Ev Ekonomisi : Evin geçimiyle ilgili parasal mevzu
Endüstriyel : Sanayi

B) Anlamlarını öğrendiğiniz kelimelerden iki tanesini seçerek bunları birer cümlede kullanınız.
Cevap:
Ev ekonomisi çok önemledir.
kardeşim endüstriyel tasarım bölümü okuyor.


2. Etkinlik

Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1. Tarhananın ana malzemesi nasıl elde edilir? Anlatınız.
Cevap: Yoğurt ve sütün mayalanması ile elde edilir.

2. Yurdumuzda en ünlü tarhanalar nerelerde yapılır?
Cevap: Kahramanmaraş, Uşak, Ankara, Malatya’da da yapılır.

3. Tarhanalar ne zaman, hangi malzemelerle ve nasıl yapılır? Anlatınız.
Cevap: Eylül ve ekim aylarında yapılır. Buğday unu, yoğurt, biber, tuz, soğan, domates gibi malzemelerle yapılır.

4. Evde hazırlanan yiyeceklerin ev ekonomisine ve sağlığımıza olan faydaları nelerdir?
Cevap: Evde hazırlanan yiyecekler sağlık yönünden çok iyidir ve tabi ki daha ekonomiktir.

5. Yurdumuzun farklı yörelerine ait yemeklerle ilgili neler biliyorsunuz? Örnekler vererek anlatınız.
Cevap: Mersinin tantunisinin meşhur oluğunu biliyorum her yiyen öve öve bitiremez ve bir daha yiyen bir daha yemek ister.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 183 Cevapları MEB Yayınları

4. Etkinlik

Malzemelerini ve yapılış aşamalarını öğrendiğiniz yemeğinizi aşağıya yazınız. Daha sonra, hazırladığınız yemeği arkadaşlarınıza anlatınız
Cevap: Tavuk tavası
Bir kg tavuk buut
Tuz
Salça
Yağ
Hazırlanışı; İlk olarak tavukları temizleyip yıkıyoruz. Daha sonra fırın tepisine diziyoruz yağ tuz ve salçasını koyup karıştırıp sonra fırına veriyoruz yaklaşık 35-40 dakikada hazır oluyor.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 184 Cevapları MEB Yayınları

5. Etkinlik

Aşağıdaki yazının bazı bölümleri, tamamlamanız için yarım bırakılmıştır. Bu yazıyı, yazının yarım bırakılan cümlelerini ve devamını tahmin ederek anlam bütünlüğü oluşturacak şekilde tamamlayınız.
Cevap: Çocukluğumda bayramları hatırlıyorum. Günler önceden hazırlıklar başlar, gelecek misafirler için. Bayram herkes için neşe kaynağıdır. Hem Ramazan hem de Kurban Bayramı’nda bütün küskünler barışırdı. Ayrıca herkes ziyaret edilir, akrabalar arasında bağlar kuvvetlenirdi. Şimdi bayramlar aynı heyecanla yaşanmıyor. Maalesef böyle bayramlar kalmadı artık. Ben de size, bayramların neşe içinde yaşandığı bir anı anlatmak istiyorum. On yaşındayım. Ramazan ayı bizim için tatlı  kalabalık demektir. Bayram sabahları tatlı telaşlar başlar amcalarım harçlıklar verirler ve tabi ki çok mutlu olurum.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 185 Cevapları MEB Yayınları 

6. Etkinlik

Aşağıdaki görsellerde yer alan kelimelerle ekleri örnekteki gibi birleştiriniz. Anlamının değiştiğini düşündüğünüz kelimeleri yuvarlak içine alınız.
Cevap:

Yöre = Yörede, yöresel, yöremiz
Yurt = Yurttaş, yurtta, yurtsuz
Ev = Evcil, evler, evli
Tuz = Tuzluk, tuzcu, tuzu


Gelecek Derste Hazırlık

Türk dilinin ana dili olarak kullanıldığı devletleri araştırınız.
Cevap: Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.