Tarhananın Öyküsü Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe MEB) 2023-2024 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Tarhananın Öyküsü metnine ait çalışmalarının bulunduğu 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 180-182-183-184-185 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
1. Yörenizin meşhur yemeklerinin adlarını sınıfta paylaşınız.
Cevap: Belen tavası
2. Hangi çorba çeşitlerini biliyorsunuz? Anlatınız.
Cevap: Mercimek çorbası, tarhana çorbası, domates çorbası.
A) Aşağıdaki kelime ve kelime gruplarının anlamlarını TDK Türkçe Sözlük’ten bulunuz.
Cevap:
Mayalanma: Hamurun kabarması.
Malzeme: Bir iş için kullanılması gereken maddeler
Ev Ekonomisi : Evin geçimiyle ilgili parasal mevzu
Endüstriyel : Sanayi
B) Anlamlarını öğrendiğiniz kelimelerden iki tanesini seçerek bunları birer cümlede kullanınız.
Cevap:
Ev ekonomisi çok önemledir.
kardeşim endüstriyel tasarım bölümü okuyor.
Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.
1. Tarhananın ana malzemesi nasıl elde edilir? Anlatınız.
Cevap: Yoğurt ve sütün mayalanması ile elde edilir.
2. Yurdumuzda en ünlü tarhanalar nerelerde yapılır?
Cevap: Kahramanmaraş, Uşak, Ankara, Malatya’da da yapılır.
3. Tarhanalar ne zaman, hangi malzemelerle ve nasıl yapılır? Anlatınız.
Cevap: Eylül ve ekim aylarında yapılır. Buğday unu, yoğurt, biber, tuz, soğan, domates gibi malzemelerle yapılır.
4. Evde hazırlanan yiyeceklerin ev ekonomisine ve sağlığımıza olan faydaları nelerdir?
Cevap: Evde hazırlanan yiyecekler sağlık yönünden çok iyidir ve tabi ki daha ekonomiktir.
5. Yurdumuzun farklı yörelerine ait yemeklerle ilgili neler biliyorsunuz? Örnekler vererek anlatınız.
Cevap: Mersinin tantunisinin meşhur oluğunu biliyorum her yiyen öve öve bitiremez ve bir daha yiyen bir daha yemek ister.
Malzemelerini ve yapılış aşamalarını öğrendiğiniz yemeğinizi aşağıya yazınız. Daha sonra, hazırladığınız yemeği arkadaşlarınıza anlatınız
Cevap: Tavuk tavası
Bir kg tavuk buut
Tuz
Salça
Yağ
Hazırlanışı; İlk olarak tavukları temizleyip yıkıyoruz. Daha sonra fırın tepisine diziyoruz yağ tuz ve salçasını koyup karıştırıp sonra fırına veriyoruz yaklaşık 35-40 dakikada hazır oluyor.
Aşağıdaki yazının bazı bölümleri, tamamlamanız için yarım bırakılmıştır. Bu yazıyı, yazının yarım bırakılan cümlelerini ve devamını tahmin ederek anlam bütünlüğü oluşturacak şekilde tamamlayınız.
Cevap: Çocukluğumda bayramları hatırlıyorum. Günler önceden hazırlıklar başlar, gelecek misafirler için. Bayram herkes için neşe kaynağıdır. Hem Ramazan hem de Kurban Bayramı’nda bütün küskünler barışırdı. Ayrıca herkes ziyaret edilir, akrabalar arasında bağlar kuvvetlenirdi. Şimdi bayramlar aynı heyecanla yaşanmıyor. Maalesef böyle bayramlar kalmadı artık. Ben de size, bayramların neşe içinde yaşandığı bir anı anlatmak istiyorum. On yaşındayım. Ramazan ayı bizim için tatlı kalabalık demektir. Bayram sabahları tatlı telaşlar başlar amcalarım harçlıklar verirler ve tabi ki çok mutlu olurum.
Aşağıdaki görsellerde yer alan kelimelerle ekleri örnekteki gibi birleştiriniz. Anlamının değiştiğini düşündüğünüz kelimeleri yuvarlak içine alınız.
Cevap:
Yöre = Yörede, yöresel, yöremiz
Yurt = Yurttaş, yurtta, yurtsuz
Ev = Evcil, evler, evli
Tuz = Tuzluk, tuzcu, tuzu
Türk dilinin ana dili olarak kullanıldığı devletleri araştırınız.
Cevap: Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Tarhana çorbası bölgemizin en yaygın yapılan çorbasıdır. Mercimek çorbası ise yine haftanın en az iki evimizde pişer. Bunun arkasından ezogelin, domates, yayla çorbası gibi çeşitli çorbalarda yapılır.
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.