3. Sınıf Matematik Çalışma Kitabı Cevapları MEB Yayınları 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılı konusunda 3. Sınıf öğrencilerimizin ihtiyaç duyabilecekleri 3. Sınıf Matematik Çalışma Kitabının Cevaplarını bu konuda paylaştık. Cevabını görmek istediğiniz sayfa numarasına yada etkinlik ismine tıklayarak dilediğiniz cevaplara ulaşabilirsiniz. Tıklanmayan, hatalı çıkan veya yanlış gittiğini düşündüğünüz herhangi bir durumda bizlere bu konuyu Yorumlar bölümünden bildirebilirsiniz.
3. Sınıf Matematik Çalışma Kitabı 12-13-14-15. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılı konusunda 3. Sınıf öğrencilerimizin ihtiyaç duyabilecekleri 3. Sınıf Matematik Çalışma Kitabı Sayfa 12-13-14 ve 15’deki etkinlik çalışmalarını cevaplandırdık. Eksik yada hatalı kısımları bizlere Yorumlar bölümünden bildirebilirsiniz.
1) Hazırladığınız kartları kullanarak birbirinden farklı üç basamaklı sayılar oluşturunuz. Oluşturduğunuz sayıları ve sayıların okunuşlarını tabloda uygun yerlere yazınız.
Cevap:
354 → Üç yüz elli dört
546 → Beş yüz kırk altı
870 → Sekiz yüz yetmiş
982 → Dokuz yüz seksen iki
268 → İki yüz altmış sekiz
108 → Yüz sekiz
2) Aşağıdaki sayılarla bu sayıların okunuşlarını eşleştiriniz.
Cevap:
3) Aşağıda okunuşları verilen üç basamaklı sayılar yandaki bulmacada yukarıdan-aşağı ve soldan-sağa doğru verilmiştir. Sayıları bulmacada bularak bulundukları kutuları boyayın.
Cevap:
4) Aşağıdaki sayı bloklarıyla verilmiş modellemeleri inceleyiniz. Basamak çubuklarına modellemeye uygun sayıda boncuk çiziniz. Kaç boncuk çizdiğinizi çubukların altına yazarak oluşan sayıyı sarı kutuya yazınız.
Cevap:
5) Aşağıdaki tablolarda verilen sayılarla ilgili istenenleri boş bırakılan yerlere yazınız.
Cevap:
6) Aşağıdaki sayılarda oklarla ifade edilen rakamların bulunduğu basamakların adlarını ve basamak değerlerini yazınız.
Cevap:
7) Yandaki bulmacada üç basamaklı bazı sayılar soldan sağa ya da yukarıdan aşağıya doğru ikişer kere verilmiştir. Bulduğunuz sayı çiftlerini aynı renge boyayınız. Bu sayıları tabloya yazarak soruları cevaplayınız.
Cevap:
347 → Onlar basamağındaki rakamın basamak değeri kaçtır? 40
859 → Birler basamağındaki rakamın basamak değeri kaçtır? 9
126 → Yüzler basamağındaki rakamın basamak değeri kaçtır? 100
3. Sınıf Matematik Çalışma Kitabı 16-17. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılı konusunda 3. Sınıf öğrencilerimizin ihtiyaç duyabilecekleri 3. Sınıf Matematik Çalışma Kitabı Sayfa 16 ve 17’deki Ders Kitabı cevaplarını paylaştık. Eksik yada hatalı kısımları bizlere Yorumlar bölümünden bildirebilirsiniz.
1) Aşağıdaki görselde kabuklarında sayılar olan civcivler kaydıraktan kayacaktır. Sayıların hangi onluğa yuvarlanacağını belirleyiniz. Buna göre sayıları uygun kaydırağın altındaki kutucuğa yazınız.
Yuvarlama yaparken sayıların hangi onluğa yuvarlandığını nasıl buldunuz? Açıklayınız.
Cevap: Verilen sayıda birler basamağındaki sayının kendi onluğuyla bir sonraki onluk arasındaki uzaklığına bakılır.5 ve 5 ‘ten büyük bir sayı ise bir sonraki onluğa, 5’ten küçük ise kendi olduğuna yuvarlanır.
2) Aşağıdaki kuşlar yuvalarına dönmek istiyor. Kuşların altında yazan sayıları en yakın onluğa yuvarlayarak kuşları yuvalarıyla eşleştiriniz.
333 sayısı kendi onluğuna daha yakın olduğu için 330’a yuvarlanır.
45 sayısı kendi onluğuna ve bir sonraki onluğun arasında olduğundan 50 ye yuvarlanmıştır.
317 sayısının son basamağındaki 7 bir sonraki onluğa daha yakın olduğundan 320′ ye yuvarlanmıştır.
3) Aşağıdaki kuşlar yuvalarına dönmek istiyor. Kuşların altında yazan sayıları en yakın yüzlüğe yuvarlayarak kuşları yuvalarıyla eşleştiriniz.
188 sayısının son iki basamağı 88 ile bitip bir sonraki yüzlüğe daha yakın olduğundan 200 e yuvarlanır.
537 sayısının son iki basamağı 37 ile bitip kendi yüzlüğüne daha yakın olmasından dolayı 500 e yuvarlanır.
763 sayısının son iki basamağı 63 ile bitip bir sonraki yüzlüğe daha yakın olduğundan 800 e yuvarlanır.
4) Aşağıdaki defterde en yakın onluğa ya da en yakın yüzlüğe yuvarlanacak sayılar verilmiştir. Sayıların onluğa yuvarlanmış hallerini tabloda bularak kırmızıya, yüzlüğe yuvarlanmış hâllerini tabloda bularak maviye boyayınız.
5) Aşağıdaki toplarda yazan sayıları en yakın onluğa yuvarlayarak kaledeki uygun köşeyle eşleştiriniz.
6) Aşağıdaki toplarda yazan sayıları en yakın yüzlüğe yuvarlayarak kaledeki uygun köşeyle eşleştiriniz.
3. Sınıf Matematik Çalışma Kitabı 18-19. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılı konusunda 3. Sınıf öğrencilerimizin ihtiyaç duyabilecekleri 3. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 18 ve 19’daki Çalışma Kitabı Cevaplarını paylaştık. Eksik yada hatalı kısımları bizlere Yorumlar bölümünden bildirebilirsiniz.
DOĞAL SAYILARIN KARŞILAŞTIRILMASI
Sayfa 161’deki Ek-2’de verilen üç kartı kesiniz.
Kestiğiniz kartların her birine 0’dan 9’a kadar olan rakamlardan bir tane yazınız.
1) Hazırladığınız kartlardan yararlanarak üç basamaklı bir sayı oluşturunuz. Oluşturduğunuz sayıyı mavi kutuya yazınız. Sonra aynı kartlarla mavi kutudaki sayıdan daha büyük bir sayı oluşturunuz. Oluşturduğunuz sayıyı pembe kutuya yazınız.
Daha büyük bir sayı oluşturabildiniz mi? Evet oluşturabildim.
Daha büyük bir sayı oluşturamadıysanız nedenini yazınız
Sayfa 161‘deki Ek-3’te verilen karşılaştırma ifadelerini kesiniz.
Kestiğiniz ifadelerin doğru ya da yanlış olma durumuna göre aşağıdaki tabloda uygun yere yapıştırınız.
3) Aşağıdaki sıralamaların doğru ya da yanlış olma durumuna göre “D” ya da “Y” ifadelerinden ilerleyiniz ve ulaştığınız çıkışı boyayınız.
512’i 38′ den küçük olmadığından oklar Y yolundan 2. çıkışa gelmiştir
382, 387 ‘ e eşit olmadığından oklar ilk sırada ‘ Y ‘ gidip; sonrasında hepsi doğru olduğundan D ‘den geçip 3. çıkışa varmıştır.
Bütün işlem doğru olduğundan oklar art arda D yolunu kullanıp 1. çıkışa gelmiştir.
3. Sınıf Matematik Çalışma Kitabı 20-21-22. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılı konusunda 3. Sınıf öğrencilerimizin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 3. Sınıf Matematik Çalışma Kitabı Sayfa 20-21 ve 22’deki Çalışma Kitabı cevaplarını paylaştık. Eksik yada hatalı kısımları bizlere Yorumlar bölümünden bildirebilirsiniz.
Elif, ilk üç rafa kitaplarını kaçar kaçar yerleştirmiştir?
Cevap: Elif ilk üç rafa kitapları 10’ar adet yerleştirmiş.
Kitapları raflara yerleştirdikten sonra kitaplıkta toplam kaç kitap olmuştur?
Cevap: Dolapta 10 raf bulunmakta ve her rafa 10 kitap yerleştirildiğinden dolayı, 10’ar ritmik sayarak 100 kitap olduğunu bulabilir.
2) Aşağıdaki tabloda; 23’ten başlayıp birer ileriye ritmik sayma ile söylediğiniz sayıları kırmızıya boyayarak tavşanı havuca, 140’tan başlayıp onar ileriye ritmik sayma ile söylediğiniz sayıları yeşile boyayarak fareyi peynire, 100’den başlayıp yüzer ileriye ritmik sayma ile söylediğiniz sayıları maviye boyayarak köpeği kemiğe ulaştırınız.
4) Aşağıdaki tabloda verilen ritmik saymaları devam ettiriniz. Harflerle eşleşen sayıları tabloda uygun yerlere yazarak şifreyi bulunuz.
5) Aşağıda sayı örüntüleri verilmiştir. Örüntülerdeki harflere karşılık gelen sayıları bularak aşağıdaki şifreyi bulunuz.
3. Sınıf Matematik Çalışma Kitabı 23-24-25. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılı konusunda 3. Sınıf öğrencilerimizin ihtiyaç duyabilecekleri 3. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 23-24 ve 25’teki Ders Kitabı Cevaplarını paylaştık. Eksik yada hatalı kısımları bizlere Yorumlar bölümünden bildirebilirsiniz.
Yukarıda yaptığınız etkinlikte sayıların tek ya da çift olduğunu nasıl anladınız? Açıklayınız.
Cevap: Birler basamağındaki sayı 1,3,5,7,9 dan biri ise ‘tek’ sayı; 0,2,4,6,8 den biri ise ‘çift’ sayıdır.
2) Aşağıdaki görsellerde yumurtalarla yapılan toplama işlemleri verilmiştir.
İşlemlerin ikinci kutusuna işlem sonucu tek olacak şekilde istediğiniz sayıda yumurta çiziniz. Kutuların altına yumurta sayılarının tek mi çift mi olduğunu yazınız.
İşlemlerin ikinci kutusuna işlem sonucu çift olacak şekilde istediğiniz sayıda yumurta çiziniz. Kutuların altına yumurta sayılarının tek mi çift mi olduğunu yazınız.
Tek ve çift sayıların toplamlarıyla ilgili ne söyleyebilirsiniz? Açıklayınız.
Cevap:
Çift sayı ile çift sayı toplandığında ‘çift’
Tek sayı ile tek sayı toplandığında ‘çift’
Çift sayı ile tek sayı toplandığında ‘tek’ yapar.
3) Aşağıdaki tablo içinde verilen toplama işlemlerini yapınız. İşlem sonucu çift sayı olan kutuları kırmızı renge boyayınız.
4) Aşağıdaki tablo içinde verilen toplama işlemlerini yapınız. İşlem sonucu tek sayı olan kutuları mavi renge boyayınız.
3. Sınıf Matematik Çalışma Kitabı 26-27-28. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılı konusunda 3. Sınıf öğrencilerimizin ihtiyaç duyabilecekleri 3. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 26-27 ve 28’deki Ders Kitabı Cevaplarını paylaştık. Eksik yada hatalı kısımları bizlere Yorumlar bölümünden bildirebilirsiniz.
1) Zeynep’e kuzeninden mektup gelmiştir. Bu mektupta kuzeni Romen rakamları kullanmıştır. Ancak Zeynep Romen rakamlarını henüz öğrenmemiştir. Aşağıdaki soruları örnekteki gibi cevaplayarak ona yardım ediniz.
Ahmet kaçıncı sınıfa başlamıştır? ………8……
Ahmet sinemaya saat kaçta gitmiştir? …..3′ te gitmiş…..
Ahmet şehre taşınalı kaç yıl olmuştur? ……2 yıl olmuş……
Ahmet sinemaya kaç ekimde gitmiştir? …….11 Ekim…….
Ahmet filmin kaçıncı serisini izlemiştir? ……..5. serisini izlemiş…….
Ahmet’in öğretmeni kaç kitaptan oluşan set almıştır? ……..10 kitap………
Ahmet kaç haftada kaç kitap bitirmiştir? …….2 haftada 4 kitap bitirmiş………
Ahmet’in sınıfında kaç kız, kaç erkek öğrenci vardır? ……14 kız, 17 erkek varmış…..
Ahmet kaç ay sonra köye ziyarete gidecektir? …….9 ay sonra gidecekmiş………
2) Romen rakamları ile numaralandırılmış hayvan adlarını aşağıdaki bulmacada ilgili yerlere yazınız.
1) Aşağıdaki toplama işleminin eldeli toplama olması için boş bırakılan yere uygun bir rakam yazınız. Daha sonra işlemi yapınız.
Yukarıdaki toplama işleminin eldeli olması için boş bırakılan yere başka hangi rakamları yazabilirsiniz?
Cevap: 6,7,8,9 sayıları da yazılabilir.
2) Sayfa 163’teki Ek-5’te verilen yapboz parçalarını kesiniz. Aşağıdaki toplama işlemlerini yapınız. Parçaların arkasındaki sonuçlara dikkat ederek parçaları çerçevedeki ilgili harfin üzerine yapıştırınız.
a) 143 + 215= 358
b) 524 + 238= 762
c) 617 + 186=803
ç) 165 + 320=485
d) 517 + 299=871
e) 436 + 342=778
f) 226 + 149=375
g) 612 + 247=859
ğ) 307 + 315=622
h) 354 + 223=577
ı) 291 + 508=799
i) 425 + 487=912
3. Sınıf Matematik Çalışma Kitabı 29-30-31-32-33-34. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2022-2023 konusunda 3. Sınıf öğrencilerimizin 3. Sınıf Çalışma Kitabı derslerinde ihtiyaç duyabilecekleri 3. Sınıf Matematik Çalışma Kitabı Sayfa 29-30-31 ve 32’deki Çalışma Kitabı Cevaplarını paylaştık. Eksik yada hatalı kısımları bizlere Yorumlar bölümünden bildirebilirsiniz.
Sayfa 161’deki Ek-4’te verilen üç kartı kesiniz. Kestiğiniz bu kartların her birine birbirinden farklı iki basamaklı sayılar yazınız.
1) Sayıları yazdığınız kâğıt parçalarını katlayınız ve karıştırınız. Bu kâğıt parçalarını sırayla seçiniz. Seçtiğiniz kâğıtları açıp üzerinde yazan sayıları çektiğiniz sırayla aşağıdaki kutulara yazınız. Toplama işlemini yapınız.
Sonra aynı kâğıt parçalarını tekrar katlayıp karıştırınız. Kâğıtları tekrar seçiniz ve sayıları yeni sırasıyla aşağıdaki kutulara yazınız. Oluşan yeni toplama işlemini yapınız.
Yaptığınız işlemlerin sonuçları ile ilgili ne fark ettiniz? Bunun sebebi ne olabilir? Açıklayınız.
Cevap: Sayıların yerleri değişse de sonucun aynı olacağını fark ettik. Çünkü toplama işlemi yapılırken sayıların yerlerinin bir önemi yoktur, sonuç her zaman aynı olur.
Toplananların yeri değiştiğinde işlemlerin sonucu değişir mi? Açıklayınız.
Cevap: Toplananların yerleri ne kadar değişirse değişsin işlemin sonucu daima aynı olur.
2) Aşağıdaki toplama işlemlerini inceleyiniz. Daha sonra noktalı yerlere uygun sayıları yazınız.
3) Aşağıdaki toplama işlemlerini yapınız. Sonra toplananları oklarla gösterilen yerlere yazarak işlemleri tekrar yapınız.
4) Aşağıdaki ayıcıklarda verilen toplama işlemlerini yapınız. İşlem sonucu aynı olan ayıcıkları aynı renge boyayınız.
1) Aşağıdaki çıkarma işleminin onluk bozma gerektirmesi için boş bırakılan yere uygun bir rakam yazınız. Daha sonra işlemi yapınız.
Yukarıdaki çıkarma işleminin onluk bozma gerektirmesi için boş bırakılan yere başka hangi rakamları yazabilirsiniz?
Cevap: 8 ve 9 da yazabiliriz.
2) Aşağıdaki çıkarma işlemlerini okları takip ederek yapınız.
3) Okları takip ederek aşağıdaki çıkarma işlemlerini yapınız. Sonuçları bir alt kutucuğa yazarak işlemlere devam ediniz.
4) Aşağıdaki çıkarma işlemlerini yapınız. İşlem sonuçlarını yazdığınız kutuların rengine göre aşağıdaki resimde sayıların bulunduğu alanı boyayınız.
1) Serpil Hanım, düğün evine gelen 38 misafirine çay ikram edecektir. Önce 20 kişiye çay vermiştir. Serpil Hanım, kaç kişiye daha çay vermesi gerektiğini zihinden bulacaktır. Ona yardım ediniz.
Zihinden çıkarma işlemini nasıl yaptınız? Açıklayınız.
Cevap: İlk önce misafir sayısının onluğundan çay verilen misafir sayısının onluğunu çıkardım. Kalan 8 birliği ekledim. 30-20=10 10+8=18
Aynı işlemi farklı bir yöntem ile zihinden yapabilir misiniz?Açıklayınız.
Cevap: Eğerki çay verilen misafir sayısının birlik kısmında 0 yerine başka bir rakam olsaydı o zaman onluktan onluğu, birlikten birliği çıkararak ta sonuca ulaşabilirdik.
2) Aşağıdaki çıkarma işlemlerini zihinden yapınız.
3) Aşağıdaki işlem çarklarında verilen çıkarma işlemlerini zihinden yapınız. İşlem sonuçlarını örnekteki gibi pembe alana yazınız.
4) Aşağıdaki çıkarma işlemlerini zihinden yapıp sonuçları yazınız. Çiçekleri istediğiniz renge boyayınız.
3. Sınıf Matematik Çalışma Kitabı 36-37-38. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılı konusunda 3. Sınıf öğrencilerimizin ihtiyaç duyabilecekleri 3. Sınıf Matematik Çalışma Kitabı Sayfa 36-37 ve 38’deki Ders Kitabı Cevaplarını paylaştık. Eksik yada hatalı kısımları bizlere Yorumlar bölümünden yazarak bildirebilirsiniz.
1) Aşağıdaki işlemin sonucunu tahmin ediniz. Tahmininizi tablodaki yerine yazınız.
Arkadaşınıza tahminini sorunuz ve ilgili yere yazınız. ( kendiniz cevaplayacaksınız)
Daha sonra yukarıdaki toplama işleminin sonucunu ilgili yere yazınız. 87
Tahminlerinizi karşılaştırınız. Kim daha yakın tahminde bulundu? ( kendiniz cevaplıyacaksınız)
Tahmin ederken siz hangi yöntemi kullandınız?
Cevap: Önce onluklarla onlukları, birliklerle birlikleri topladım ve çıkan sonuçları birleştirdim.
Tahmin ederken arkadaşınız hangi yöntemi kullanmış?( kendiniz cevaplıyacaksınız)
2) Aşağıdaki tablolarda verilen toplama işlemlerinin sonuçlarını sayıları en yakın onluğa yuvarlayarak tahmin ediniz ve tahminlerinizi yazınız. Sonra toplama işlemlerini yaparak işlem sonuçlarını bulunuz ve yazınız. Bulduğunuz işlem sonuçlarıyla tahminlerinizi karşılaştırınız ve aradaki farkı yazınız.
3) Aşağıdaki balonlarda verilen toplama işlemlerinin sonuçlarını sayıları en yakın onluğa yuvarlayarak tahmin ediniz. Tahmin sonuçları aynı çıkan işlemlerin balonlarını aynı renge boyayınız.
3. Sınıf Matematik Çalışma Kitabı 39-40-41-42. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılı konusunda 3. Sınıf öğrencilerimizin ihtiyaç duyabilecekleri ve içerisinde Zihinden Toplama İşlemleri’ninde bulunduğu 3. Sınıf Matematik Çalışma Kitabı Sayfa 39-40-41-42’deki Ders Kitabı Cevaplarını paylaştık. Eksik yada hatalı kısımları bizlere Yorumlar bölümünden yazarak bildirebilirsiniz.
1) Bir okul gezisine katılan iki otobüsten birinde 36, diğerinde ise 28 öğrenci vardır. Öğretmen, yola çıkmadan önce iki otobüsteki toplam öğrenci sayısını zihinden hesaplamak istiyor. Ona yardım ediniz.
Zihinden toplama işlemini nasıl yaptınız? Açıklayınız.
Cevap:Sayıları en yakın onluğa yuvarlayarak topladım.
Aynı işlemi farklı bir yöntem ile zihinden yapabilir misiniz? Açıklayınız.
Cevap: Sayıların onluk kısmıyla onluğu birlik kısmı ile birlik tarafını toplayıp iki sonucu birleştirerek te yapılabilir.
2) Aşağıdaki toplama işlemlerini zihinden yapınız. İşlemlerle ortada verilen cevapları eşleştiriniz.
3) Aşağıdaki toplama işlemlerini zihinden yapınız.
1) Mehmet’in kumbarasında 315 TL’si vardı. Bayramda dedesi Mehmet’e bayram harçlığı verince kumbarasında toplam 365 TL’si oldu. Mehmet’e dedesinin kaç TL harçlık verdiğini işlem yaparak bulunuz. Sonucu nasıl bulduğunuzu açıklayınız.
Cevap: Toplamında biriken paradan kumbaradaki parayı çıkarırız ki dedesinin verdiği parayı bulalım; 365-315= 50 TL vermiştir
2) Aşağıdaki tabloları inceleyiniz. Tablolardaki verilenlerden yararlanarak verilmeyen toplananları bulunuz.
3) Aşağıdaki toplama işlemlerinde verilmeyen rakamları bulunuz. Rakamları yazdığınız kutuların rengine göre aşağıdaki resimde rakamların bulunduğu alanları boyayınız.
3. Sınıf Matematik Çalışma Kitabı 43-44-45. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılı konusunda 3. Sınıf öğrencilerimizin ihtiyaç duyabilecekleri ve içerisinde Toplama İşlemi Problemleri Konusununda yer aldığı 3. Sınıf Matematik Çalışma Kitabı Sayfa 43-44 ve 45’teki Çalışma Kitabı Cevaplarını paylaştık. Eksik yada hatalı kısımları bizlere Yorumlar bölümünden yazarak bildirebilirsiniz.
1) Atatürk İlkokulu öğrencileri fidan dikme etkinliğine katılmıştır. Öğrenciler; etkinliğin birinci gününde 78 adet fidan, ikinci gününde ise 135 adet fidan dikmişlerdir. Öğrenciler iki günde toplam kaç adet fidan dikmişlerdir?
Cevap: İlk gün 78, ikinci gün 135 fidan dikildiğine göre; 135+78=213 adet fidan dikmişlerdir
2) Bir tiyatro oyununun birinci gösterimine 243 kişi, ikinci gösterimine 256 kişi, üçüncü gösterimine ise 384 kişi katılmıştır. Bu tiyatroyu izlemeye toplam kaç kişi gitmiştir?
Cevap: Birinci gösterime 243, ikinciye 256, üçüncüye 384 kişi katıldığına göre toplamda; 243+256+384= 883 kişi katılmıştır
3) Atatürk Mahallesi sakinleri; geri dönüşüm için 86 kg plastik atık, 65 kg kâğıt atık, kâğıt atıklardan 30 kg fazla cam atık toplamıştır. Buna göre toplam kaç kg atık toplamışlardır?
Cevap: 86 kg platik, 65 kg kağıt, kağıt atığın 30 kg fazla da cam toplandığına göre önce camların kg’ını buluruz; 65+30=95 kg cam
Buna göre toplamda; 86+65+95= 246 kg atık toplanmıştır
4) 3/A sınıfı öğrencileri sokak hayvanları için yiyecek almıştır. 56 kg kedi maması, kedi mamasından 29 kg fazla köpek maması almışlardır. Buna göre toplam kaç kg mama almışlardır?
Cevap: 56 kg kedi maması ve kedi mamasından 29 kg fazla köpek maması alındığına göre önce köpek mamasının kg’ını buluruz; 56+29= 85 kg köpek maması
Buna göre toplamda; 56+85= 131 kg mama alınmıştır
5) Ersin Bey; bu ay 135 TL su faturası, su faturasından 47 TL fazla doğalgaz faturası ödemiştir. Ersin Bey, bu ay toplam kaç TL fatura ödemiştir?
Cevap: 135 TL lik su faturasından 47 TL fazla doğalgaz ödendiğine göre önce ödenen doğalgazın fiyatını buluruz; 135+47= 182 TL doğalgaz
Toplamda; 135+182= 317 TL fatura ödenmiştir
6) Bir çiftçi geçen yıl üzüm bağından 145 kg üzüm elde etmiştir. Bu sene ise geçen seneden 56 kg fazla üzüm elde etmiştir. Buna göre çiftçi iki yılda toplam kaç kg üzüm elde etmiştir?
Cevap:Geçen seneki 145 kg üzümden 56 kg fazla üzüm elde ettiğine göre bu seneki üzüm kg mını buluruz; 145+56= 201 kg üzüm elde etmiş
Buna göre iki yıl içerisinde; 145+201= 346 kg üzüm elde etmiş
7) Bir okul bahçesi 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için süslenmiştir. Süslemede 115 tane kırmızı, 62 tane beyaz balon, kırmızı ve beyaz balonların toplamından 50 fazla da sarı balon kullanılmıştır. Buna göre toplam kaç tane balon kullanılmıştır?
Cevap: 115 kırmızı, 62 beyaz ve ikisinin toplamından 50 fazla sarı balon kullanıldığına göre önce sarı balon adetini buluruz; 115+62+50= 227 sarı
Toplamda; 227+115+62= 404 adet balon kullanılmıştır
8) Kerem 9, dedesi ise 78 yaşındadır. 9 yıl sonra Kerem ile dedesinin yaşları toplamı kaç olur?
Cevap: 9 yaşında olan kerem 9 yıl sonra; 9+9= 18 yaşında
78 yaşında olan dedesi 9 yıl sonra; 78+9= 87 yaşında olacağına göre ikisinin yaşları toplamı; 18+87= 105 olur
9) Bir müzeyi birinci gün 135 ziyaretçi, ikinci gün birinci günden 68 fazla ziyaretçi, üçüncü gün ise ikinci günden 29 fazla ziyaretçi gezmiştir. Buna göre müzeyi üç günde toplam kaç ziyaretçi gezmiştir?
Cevap: İkinci gün,birinci günün 68 fazlası ziyaretçi geldiğine göre; 135+68= 203 ziyaretçi
Üçüncü gün, ikinci günün 29 fazlası ziyaretçi geldiğine göre; 203+29= 232 ziyaretçi
Toplamda üç günde; 135+203+232 = 570 ziyaretçi gelmiştir
10) Öğretmeni Elif’e bir araştırma ödevi vermiştir. Elif; bu ödevi yaparken birinci gün 37 sayfa, ikinci gün 44 sayfa kitap okumuştur. Üçüncü gün ise ikinci günden 10 sayfa daha fazla kitap okumuştur. Buna göre Elif üç gün boyunca toplam kaç sayfa kitap okumuştur?
Cevap: Üçüncü gün, ikinci günden 10 sayfa fazla okuduğuna göre; 44+10= 54
Üç günün sonunda; 37+44+54= 135 sayfa kitap okumuştur
11) Görselde ki verilerden yararlanarak toplama işlemi gerektiren problemler kurunuz. Kurduğunuz problemleri aşağıdaki boşluklara yazınız ve çözünüz.
3. Sınıf Matematik Çalışma Kitabı 46-47. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılı konusunda 3. Sınıf öğrencilerimizin ihtiyaç duyabilecekleri 3. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 46 ve 47’deki Ders Kitabı Cevaplarını paylaştık. Eksik yada hatalı kısımları bizlere Yorumlar bölümünden yazarak bildirebilirsiniz.
1) Aşağıdaki işlemin sonucunu tahmin ediniz. Tahmininizi tablodaki yerine yazınız.
Daha sonra yukarıdaki çıkarma işlemini yaparak sonucunu ilgili yere yazınız.
Cevap: 87-32= 55
Tahminlerinizi karşılaştırınız. Kim daha yakın tahminde bulundu?
(Kendiniz yapacaksınız.)
Tahmin ederken siz hangi yöntemi kullandınız?
Cevap: En yakın onluğa yuvarlayarak işlemi yaptım
Tahmin ederken arkadaşınız hangi yöntemi kullanmış?
(Kendiniz yapacaksınız.)
2) Aşağıdaki tablolarda verilen çıkarma işlemlerinin sonuçlarını sayıları en yakın onluğa yuvarlayarak tahmin ediniz ve tahminlerinizi yazınız. Sonra çıkarma işlemlerini yaparak işlem sonuçlarını bulunuz ve yazınız. Bulduğunuz işlem sonuçlarıyla tahminlerinizi karşılaştırınız ve aradaki farkı yazınız.
3) Aşağıdaki kelebeklerde verilen çıkarma işlemlerinin sonuçlarını sayıları en yakın onluğa yuvarlayarak tahmin ediniz ve tahmininizi yazınız. Tahmin sonuçları aynı çıkan işlemlerin kelebeklerini aynı renge boyayınız.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Bu sayfada tek ve çift kavramlarını öğrenip pekiştirdim. Terlik örneği gerçekten çok komikti. Tek sayılar 1 3 5 7 9 dur. Çiftler ise 0 2 4 6 8. Gerçekten çok kolay
Basamakları çok iyi öğrendim bu kitap sayesinde. Bütün etkinlikleri yaptım ve artık binler basamağı da dahil biliyorum. Zaten 2 basamaklı 3 basamaklı 4 basamaklı sayıların birbirinden çok farklı yok sadece birer tane sayı ekleniyor.
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.