Anasayfa Kitap Cevapları
Cevap Yaz
30 Nisan 2021, 9:39
Furkan Furkan
Yönetici
Konu Sayısı: 1116

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 104-105-106-107-108. Sayfa Cevapları Özgün Yayınları

7. Sınıf Özgün Yayınları Türkçe Ders Kitabı 104-105-106-107-108. Sayfa Cevapları İstiklal Marşı’nın Kabulü

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Yayınları Sayfa 104 Ders Kitabı Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMASI

İstiklâl Marşı’mızın kabulüyle ilgili araştırmanızdan edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: İstiklal Marşı’mız Kurtuluş Savaşı sırasında halka moral olması için TBMM tarafından açılan ödüllü bir yarışma ile kabul edilmiştir. Bu yarışmaya bir çok şair katılmış ancak kazanamamıştır. En sonunda yoğun istekler sonrası Mehmet Akif ERSOY’da bir şiir yazmış ve bu şiir milli marş olarak kabul edilmiştir. Verilen para ödülünü Mehmet Akif Ersoy çok fakir olmasına rağmen kabul etmemiş ve devlete bağışlamıştır.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Yayınları Sayfa 106 Ders Kitabı Cevapları

1. ETKİNLİK: Aşağıdaki balonların üzerinde yazan sözcükleri okuyunuz. Metinle ilişkili sözcüklerin bulunduğu balonu işaretleyiniz.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Yayınları Sayfa 106 Ders Kitabı Cevapları


2. ETKİNLİK: Aşağıdaki soruları metne göre yanıtlayınız.

1. Millî marş niçin önemliymiş?
Cevap: Milli marş Türk milletinin bağımsızlık sembolü olacak ve ülkemizi işgal eden düşmanlara karşı milletimizin gerçekleştirdiği Kurtuluş Savaşında çarpışan halka moral olacakmış.


2. Yarışma şartları halka nasıl duyurulmuş?
Cevap: Yarışma şartları her ile bir genelge gönderilerek halka duyurulmuştur.


3. Yarışmaya gelen şiirler niçin beğenilmemiş?
Cevap: Yarışmaya gelen şiirler coşku, bağımsızlık ve duygu hissiyatını taşımıyormuş.


4. Hamdullah Suphi Bey, niçin Mehmet Âkif’in yarışmaya katılmasını istiyormuş.
Cevap: Hamdullah Suphi Bey, Mehmet Akif’in daha önce yazmış olduğu vatan ve millet ile ilgili şiirleri çok iyi olduğu için yalnızca onun yazabileceğini düşünüyormuş.


5. Hamdullah Suphi Bey, Mehmet Âkif’i ikna etmek için ne yapmış?
Cevap: Hamdullah Suphi Bey, Mehmet Akif’i ikna etmek için bir mektup yazmış ve endişelerini gidermesini istemiştir.


6. Mehmet Âkif, İstiklâl Marşı’nı yazma sürecinde neler yaşamış?
Cevap: Mehmet Akif yazdıklarının üstünü çiziyor, yeniden yazıp yine çiziyor. Bir mısar için günlerce vakit harcıyor ve düşüncelerinde kayboluyormuş. Uyumayı unutmuş, meclis görüşmelerine katıldığı sırada bile şiiri düşünürmüş.


7. İstiklâl Marşı’nın kabul edildiği gün Mehmet Âkif hangi duygular içindeymiş?
Cevap: İstiklal Marşı’nın kabul edildiği gün Mehmet Akif büyük bir heyecan duymuş. Mütevazı bir kişiliğe sahip olduğu için milletvekillerinin coşku ve alkışları nedeniyle meclis salonundan ayrılmıştır.



3. ETKİNLİK: Metnin konusunu ve ana fikrini aşağıya yazınız.

Metnin konusu: İstiklal Marşı’nın Kabulü Süreci
Metnin ana fikri: İstiklal Marşı bağımsızlığın ve kurtuluş mücadelesinin sembolüdür.


4. ETKİNLİK: Metinden hareketle Mehmet Âkif Ersoy’un kişilik özelliklerini yazınız.
Cevap:

  • Mütevazı
  • Vatansever
  • Sorumluluk Bilincinde Olan
  • Şair Ruhlu
  • Çalışkan
  • Düşünceli

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Yayınları Sayfa 107 Ders Kitabı Cevapları

5. ETKİNLİK: Aşağıdaki cümlelerin anlam özelliklerini belirleyip uygun eşleştirmeleri yapınız.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Yayınları Sayfa 107 Ders Kitabı Cevapları

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Yayınları Sayfa 108 Ders Kitabı Cevapları

7. ETKİNLİK: Mehmet Âkif Ersoy’un hayatı hakkında edindiğiniz bilgileri aşağıya kısaca yazınız.

Hayatı: Mehmet Akif 1873 yılında İstanbul’da doğdu. 4 yaşında Emir Buhari Mahalle Mektebi’nde okudu. 2 yıl sonra Fatih İbtidaisi’ne geçti. Daha sonra Mekteb-i Mülkiye’ye gönderdi.

Mehmet Akif 1920 yılında Burdur milletvekili seçilerek meclise katıldı. Meclisteki milli marş yarışmasında para ödülü almama şartı ile yarışmaya katılarak birinci oldu. Parayı kabul etmeyerek kızılay ve iş evi kurumlarına bağışladı. 27 Aralık 1936’da hayatını kaybetti.


Tahimizdeki Değeri: İşlediği konuların yanı sıra İstiklal Marşı’nın şairi olduğu için tarihimizde unutlmaz bir yere sahiptir.


Eserleri:

  • Safahat
  • Süleymaniye Kürsüsünde 
  • Hakkın Sesleri
  • Fatih Kürsüsünde

Eserlerinde İşlediği Konular: Vatan, Millet


8. ETKİNLİK

a. Aşağıdaki cümlelerde soru anlamı taşıyan fiillerin bulunup bulunmadığını belirleyiniz. Soru anlamı taşıyan fiillerin altını çiziniz.

• Evinize bu yıl taşınacak mısınız? (VAR)
• Çorbayı sıcak içmeyi severim. (YOK)
• Sizi hiç hayal kırıklığına uğratır mı? (VAR)
• Çok geç olmadan yola çıkmışlar mı? (VAR)
• Kitapçıdan en çok sevdiğim yazarın kitabını sonunda aldım. (YOK)


b. Aşağıdaki fiilleri istenilen özelliklere göre çekimleyiniz.
Cevap:

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Yayınları Sayfa 108 Ders Kitabı Cevapları


SONRAKİ METNE HAZIRLIK

Mimar Sinan’ın hayatı, eserleri ve kişilik özellikleri ile ilgili araştırma yapınız.
Cevap: Mimar Sinan 29 Mayıs 1489 yılında Kayseri Ağırnas’ta dünyaya geldi. 22 yaşında Acemi Oğlanlarr Ocağına alındı. Burada inşaat işleriyle uğraştı ve çağın ileri gelen mimarlarının yanında çalıştı.

Çaldıran ve Mısır seferlerinden sonra Yeniçeri Ocağı’na alındı. Sinan Kanuni Sultan Süleyman Döneminde subaylığa yükseltildi. 

Daha sonra Bağdat, Tebriz, Moldavya, Pulya, Korfu, Almanya, Irak ve daha bir çok sefere katıldıktan sonra Haseki ve Mimar ünvanlarını aldı.

375 civarı eser inşa eden Mimar Sinan günümüzde özellikle Anadolu ve Rumeli topraklarında çok önemli eserler bırakmıştır.


Yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorum yazmak için TIKLAYIN.

Bir önceki yazımız olan 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 100-101-102. Sayfa Cevapları Özgün Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Sadece Uzun Yorumlar Onaylanır.

Lütfen Konuyu Geliştirecek Uzun Yorumlar Yazınız.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.