Cevap Yaz
19 Temmuz 2022, 9:58 - Zülal Güneş Yazdı

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı 163-164-165. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

10.Sınıf Tarih Ders Kitabı 163-164-165. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde liseye geçiş yapmış 10. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği kitaplar arasında bulunan ve içerisinde 5. Ünite Ölçme ve Değerlendirme konularının bulunduğu 10. sınıf tarih ders kitabı sayfa 163-164-165 cevapları konusunu paylaştık. 5. Ünite Ölçme ve Değerlendirme konusu içerisinde eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı 163-164-165. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

10.Sınıf MEB Yayınları Tarih Ders Kitabı 163-164-165. Sayfa Cevapları 5. Ünite Ölçme ve Değerlendirme

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 163 Cevapları MEB Yayınları

A. Aşağıdaki terimleri birer cümleyle açıklayınız.
Cevap:

Fetih: Bir ülke veya kenti savaşarak ele geçirmek.

Büyük Türk: Osmanlı Sultanlarına verilen bir lakaptır. 

Kayser-i Rum: Fatih Sultan Mehmed Bizans İmparatorluğu’na son verdiği zaman bu lakabı kullanmıştır. 


B. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Osmanlı Devleti’nin Mohaç Savaşı’nı kazanmasında etkili olan askerî taktikler nelerdir?
Cevap: Turan taktiği kullanmıştır. Osmanlı’nın Macar ordusuna göre askeri teknoloji olarak çok üstün durumda olması, Osmanlı ordusu bu savaşta çok sayıda ateşli silah kullanmıştır. 

2. Mısır Seferi’nin sonuçları nelerdir?
Cevap: Mısır seferi sonucunda Memluk devleti yıkılmıştır. Suriye, Filistin, Mısır ve Hicaz Osmanlı topraklarına eklenmiştir. Mekke ve Medine’nin anahtarları İstanbul’a getirilmiştir. 

3. Preveze Deniz Savaşı’nın önemi nedir
Cevap: Barbaros Hayrettin Paşa önderliğinde kazanılan bu savaş ile Akdeniz bir Türk  Gölü haline gelmiştir. 

4. Osmanlı Devleti’nin, Avrupalı devletlere kapitülasyon vermesinin nedenleri nelerdir?
Cevap: Devletler arası siyasi ilişkiyi korumak ve ticareti canlandırmak amacı ile verilmiştir. 


C. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

1. Bu uygulamalarla aşağıdakilerden hangisine ulaşılmak istenmiştir?
Cevap: C) Merkezî otoriteyi güçlendirmek

2. (…) durumlarından hangileri etkili olmuştur?
Cevap: E) I, II ve III

3. (…) politikalarından hangilerini uyguladığı söylenebilir?
Cevap: E) I, II ve III

4. (…) Buna göre I.Elizabeth’in ittifak arayışında olduğu “Büyük Türk” hangi Osmanlı padişahıdır?
Cevap: D) I. Süleyman


10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 164 Cevapları MEB Yayınları

Ç. Aşağıdaki soruları yukarıdaki metinden hareketle cevaplayınız.

1. Kanuni Sultan Süleyman’ın cenazesinin 83 gün boyunca defnedilmemesinin sebepleri neler olabilir?
Cevap: Seferde olmasında kaynaklı ülkesine getirilene kadar defnedilmemiştir. 

2. TİKA tarafından başlatılan Kanuni Türbe Projesi’nin amaçları nelerdir?
Cevap: Kanuni’nin Zigetvar’da bulunan türbesini ortaya çıkarmak için yapılan çalışmalar bu projenin amacıdır. 

3. Kanuni’nin 72 yaşında Zigetvar Seferi’ne çıkması hangi kişisel özelliklerini yansıtmaktadır?
Cevap: Askeri ve liderliğinin güçlü olduğunu gösterir. 

4. Herrliches Gebaü, Kanuni Sultan Süleyman Türbesi’nin yıkılmasına niçin karşı çıkmıştır?
Cevap: Muhteşem ve pahabiçilemez bir türbedir. Bundan dolayı karşı çıkmıştır. 

5. “Ahşa” ne demektir?
Cevap: Ciğer, bağırsak vb. vücut boşluğunda bulunan organların ortak adıdır. 

6. TİKA’da çalışan bir görevli olsanız, hangi kültürel mirasın ortaya çıkarılması için bir proje hazırlardınız? Neden?
Cevap: Anadolu topraklarındaki Tükler zamanından önce yaşayan insanlara ait tarihi ve kültürel çalışma yapmak isterdim. 

7. Hazırladığınız projenin ismi ne olurdu?
Cevap: Türkler Öncesi Anadolu

8. Aşağıdakilerden hangisi Macaristan’a gelen orduların evvela Kanuni Türbesi’ne uğramasının nedenlerinden biri olamaz?
Cevap: D) Devletin ikinci kurucusu olarak kabul edilmesi


10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 165 Cevapları MEB Yayınları

Aşağıdaki soruları yukarıdaki metinden hareketle cevaplayınız

1. Yavuz, devlet adamlarının seçiminde niçin titizlik göstermiş olabilir?
Cevap: Devlet düzenini kurup bunu iyi bir şekilde yürütmek için devlet adamlarını titizlik içinde seçiyor olabilir. 

2. Devlet adamlarının padişaha söylemeye cesaret edemediklerini bilim adamlarının söyleyebilmelerinin nedenleri neler olabilir?
Cevap: Yavuz Sultan Selim bilim insanlarının sözlerine ve yaptıkları çalışmalara önem vermesinden kaynaklıdır. 

3. “Kadirşinas” ne demektir?
Cevap: Kıymet bilen, değer veren anlamına gelmektedir. 

4. Yavuz’un ölümünden sonra çamurlu kaftanının sandukasının üzerine örtülmesini vasiyet etmesinin nedenleri nelerdir?
Cevap: Bilim adamlarına önem vermesinden dolayı böyle bir istek de bulunmuştur. 

5. Piri Reis’in Dünya Haritası’nı yanından ayırmamasının gerekçeleri neler olabilir?
Cevap: Fetih edilecek yerleri daha kolay görebilmek ve bilim insanlarına verdiği önemden dolayıdır. 

6. Yavuz’un, sefer sırasında bile kitap okumasının nedenleri neler olabilir?
Cevap: Kendisini geliştirmek ve kitap okumayı sevmesinden kaynaklıdır. 


Aşağıdaki soruları yukarıdaki metinden hareketle cevaplayınız

1. “Avrupalılar bütün dünyayı öğrendi.” cümlesiyle hangi olaydan söz edilmiş olabilir?
Cevap: Coğrafi keşiflerden söz edilmektedir. 

2. Süveyş günümüzde hangi devletin sınırları içindedir?
Cevap: Mısır’ın sınırları içerisindedir. 

3. Ekonominin uluslararası ilişkilere etkileri neler olabilir?
Cevap: Ülkeler birbirlerinin çıkarları doğrultusunda kendilerini geliştirmek için iş birliği yaparlar. Ancak bir ülkenin ekonomisi kötü olursa bu ülkeyle anlaşma yapmak çıkarlar uğruna ters düşer. 

4. Ömer Talib, değerlendirmesinde hangi ticaret yolundan bahsetmektedir?
Cevap: İpek yolundan bahsetmektedir. 

5. “Aydın” ifadesi hangi anlama gelmektedir?
Cevap: Okumuş, öğrenmiş, bilgili, kültürlü insanlar için kullanılmaktadır. 

6. Osmanlı Devleti, Yemen kıyılarını niçin ele geçirmelidir?
Cevap: Süveyş Kanalına gelen ticareti kontrol etmek için ele geçirmelidir. 

7. İslam ülkelerinde altın ve gümüşün azalmasının siyasi ve ekonomik etkileri neler olabilir?
Cevap: Ekonominin zayıflaması, dışa bağımlılığın artıp siyasi baskılara maruz kalınmasına neden olur. 

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.