Cevap Yaz
15 Ağustos 2022, 10:30 - Zülal Güneş Yazdı

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı 181-182-183. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

10.Sınıf Tarih Ders Kitabı 181-182-183. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 10. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde 10. sınıf tarih ders kitabı sayfa 181-182-183 cevapları konusunu paylaştık. 6. Ünite Ölçme ve Değerlendirme konusu içerisinde eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı 181-182-183. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

10.Sınıf MEB Yayınları Tarih Ders Kitabı 181-182-183. Sayfa Cevapları 6. Ünite Ölçme ve Değerlendirme

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 181 Cevapları MEB Yayınları

A. Aşağıdaki terimleri birer cümleyle açıklayınız.
Cevap:

Veziriâzam: Padişahtan sonraki 2. adam. 
Kaptanıderya: Deniz komutanı.
Kanunname-i Ali Osmani: Fatih Sultan Mehmet’in idareyi güçlendirmek ve taht kavgalarını önlemek amacı ile çıkardığı kanunlardır. 


B. Aşağıdaki soruları cevaplayınız

1. Topkapı Sarayı’nın bölümleri arasında geçişleri sağlayan kapılar hangileridir?
Cevap: Babü’s-saade, Bbüsselam, Bab-ı Hümayun kapılarıdır. 

2. Haremdeki kadınlar hangi derslerin eğitimini almıştır?
Cevap: Hitabet, yemek, sanat ve müzik, yürüyüş ve zarafet eğitimi almışlardır. 

3. Müsadere sisteminin devlet yönetimi için faydaları neler olmuştur?
Cevap: Merkezi otoritenin güçlenmesi sağlanmış, devletin hazinesi zenginleşmiş, yolsuzluk önlenmiştir. 

4. Şehzadelerin sancağa çıkmasının devlet yönetimindeki faydaları nelerdir?
Cevap: Şehzadeler sancakta önden eğitim aldığı için tahta geçtikleri zaman yönetim konusunda küçük de olsa deneyim sağlamış olurlar. 

5. Fatih Dönemi’nde merkezî otoriteyi güçlendirmek için yapılan çalışmalar nelerdir?
Cevap: Dıvan-ı Humayun’a başkanlığı Vezir-i azama bırakmıştır. Divan toplantılarını kafes denilen yerden dinlemiştir. Müsadere uygulamasını getirmiştir. Hukuk alanında taht kavgalarını önlemek ve merkezi yapıyı güçlendirmek amacıyla Kanunname-i Ali Osmani kanunlarını çıkarmıştır. 


C. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

1. Aşağıdaki yargılardan hangisi Osmanlı sarayları için söylenemez?
Cevap: D) Avrupa saray mimarisi gibi ölçüler açısından anıtsaldır. 

2. (…) durumlarından hangilerini amaçlamış olabilir
Cevap: E) I, II ve III

3. (…) durumlarından hangileri etkili olmuştur?
Cevap: E) I, II ve III

4. (…) Aşağıdakilerden hangisi bu uygulamalardan biri değildir?
Cevap: E) Şehzadelerin sancaklara vali olarak gönderilmesi


10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 182 Cevapları MEB Yayınları

Ç. Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız

1. İstanbul’a misafir gelenlerin ilk ve dikkatle gezmesi gereken yer niçin Topkapı Sarayı Müzesi’dir?
Cevap: Önemli eserleirn bulunduğu ve Osmanlı padişahlarının barındığı yer olmuştur. 

2. Topkapı Sarayı Müzesi’nin diğer müzelerden farklılıkları nelerdir?
Cevap: Osmanlı padişahların ikametgah ettiği yer, devlet işlerinin yürütüldüğü yer olmasından kaynaklıdır. Yapı Bizans akropolü üzerine inşa edilmiştir

3. Topkapı Sarayı Müzesi ziyaretinin ihmal edilmeyecek kadar önemli olmasının nedenleri neler olabilir?
Cevap: O zamanın büyük devleti olan Osmanlı’nın merkezini oluşturmasından kaynaklıdır. Hanedan üyelerine ait değerli eşyaların da burada bulunmasında nedenlerinden biridir. 

4. Bedia ne demektir?
Cevap: Beğenilen, değeri bilinen anlamına gelmektedir. 

5. Topkapı Sarayı Müzesi’nde neler bulunmaktadır?
Cevap: Başta Osmanlı padişahlarının konaklayacağı daireler, çalışma alanları, harem için geniş bölümler, sultanlar ve şehzadeler için daireler, hamamlar, mescitler, mutfaklar, diplomatik görüşmeler için toplantı odaları, elçiler için ağırlama odaları, eğitim yerleri, dışarıda çok geniş avlular bulunmaktadır. 

6. Topkapı Sarayı Müzesi’nde kıymetli bir kütüphanenin bulunmasının önemi nedir?
Cevap: Bilime ve ilime önem verilmesinden kaynaklıdır. 

7. Sizce, 2016 yılı verilerine göre Topkapı Sarayı Müzesi’nden sonra en çok ziyaret edilen müzemiz hangisidir?
Cevap: İstanbul Ayasofya Müzesidir. 

8. Aşağıdakilerden hangisi Topkapı Sarayı için doğru bir ifade değildir?
Cevap: B) Osmanlı tarihi boyunca devletin yönetildiği yerdir


10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 183 Cevapları MEB Yayınları

Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1. Kutsal Emanetler Topkapı Sarayı’nın hangi bölümünde yer almaktadır?
Cevap: Has Odanın Mukaddes Emanetler Dairesinde

2. “İntikal” ne demektir?
Cevap: Bir kişinin ölümünden sonra toprağının mirasçılarına devredilmesi. 

3. Osmanlı sultanlarının Kutsal Emanetlere değer vermesinin nedenleri neler olabilir?
Cevap: Halife olmalarından dolayı Hz. Muhammed’e duyulan sevgi ve saygıdandır. 

4. “Cihan Ordusu” ifadesi hangi anlamlara gelmektedir?
Cevap: Tüm Müslümanların ordusu anlamına gelmektedir. 


Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1. Padişahların tahta çıkma törenlerinde kuşandıkları kılıç hangi kavramları temsil etmektedir?
Cevap: Kutsallığı, savaşçılığı, gücü ve saygıyı temsil etmektedir. 

2. Yeni padişahın kendinden önceki padişahın naaşını görmesinin nedenleri neler olabilir?
Cevap: Onunda sonunun ölüm olacağını ve buna göre bir yönetim biçimi uygulamasını anlatmak için olabilir. 

3. Nakibül’eşraf ne demektir?
Cevap: Peygamber efendimizin soyundan geldiği ile ilgili bir belge bulunan Seyyid ve Şeriflere tanınmış ayrıcalık.

4. Arzuhallerin Türkçeden başka dillerde de yazılmasının nedenleri nelerdir?
Cevap: Osmanlı Devleti altında bulunan halkın farklı dillerde de konuşmasından kaynaklıdır. 

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.