Cevap Yaz
15 Ağustos 2022, 10:30 - Zülal Güneş Yazdı

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı 205-206. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

10.Sınıf Tarih Ders Kitabı 205-206. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 10. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde 10. sınıf tarih ders kitabı sayfa 205-206 cevapları konusunu paylaştık. 7. Ünite Ölçme ve Değerlendirme konusu içerisinde eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı 205-206. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

10.Sınıf MEB Yayınları Tarih Ders Kitabı 205-206. Sayfa Cevapları 7. Ünite Ölçme ve Değerlendirme

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 205 Cevapları MEB Yayınları

A. Aşağıdaki terimleri birer cümleyle açıklayınız.
Cevap:

Surname: Osmanlı’da şenlikler hakkında yazılan edebi metinlere denir. 
Surre Alayı: Sürreyi Hicaz’a götürmek için tören eşliğinde yola çıkan topluluk
Paşmaklık: Padişah eşleri ve kızları için olan araziye denir. 


B. Aşağıdaki soruları cevaplayınız

1. Osmanlı’da, millet sözü neyi ifade eder?
Cevap: Dini grupları belirtmek amacı ile kullanılır. 

2. Osmanlıların, Anadolu’daki Rum köylerini fethinden sonra buradaki insanların yaşamında ne gibi değişimler görülmüştür?
Cevap: Konar-göçer olarak yaşayan Türkler bu yerlere yerleştiriliş ve halk ile kültürel etkileşim sağlanarak hoşgörü ve adalet içinde Osmanlı devleti altında yaşamaları sağlanmıştır. 

3. Osmanlı Devleti’nde kılık kıyafet kültürünün oluşmasında etkili olan unsurlar nelerdir?
Cevap: Din unsuru, fethedilen topraklarda olan gayrimüslimler ile kültürel etkileşim kıyafet  kültürünü etkileyen unsurlardır. 

4. Osmanlı’da şehir halkının bir araya gelmesine vesile olan etkinlikler nelerdir?
Cevap: Düğünler, cenazeler, şenlikler.

5. Osmanlı Devleti için çifthane sisteminin faydaları nelerdir?
Cevap: Tarım, ticaret ve vergi sistemlerine bağlı olarak ekonominin kalkınması sağlanmıştır. Ekonomik düzen oluşmuş üretim ve dağıtım nüfus üzerinden şekillenmiştir. 

6. Loncaların kurmuş olduğu sandıkların faydaları nelerdir?
Cevap: Toplum içinde sosyal güvenlik sağlanmıştır. Esnaf ihtiyaçları doğrultusunda uğraşmadan tek bir yere başvurabilirdi. Devletin eksik kaldığı zamanlarda ihtiyaç sahipler için yardım bu şekilde yapılabilirdi. Esnaflar arası birlik ve beraberlik sağlanmıştır. 

7. Osmanlı Devleti’nde vakıfların toplumsal hayat içerisindeki faydaları nelerdir?
Cevap: Vakıflar sayesinde toplum arasında oluşacak sınıf farkımı önlenmiş olunur. Toplumda birlik ve beraberlik ortamı oluşur. 


C. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

1. Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devleti’nin uyguladığı millet sistemi ile ilgili doğru bir ifade değildir?
Cevap: C) Bugünkü ulus anlamında kullanılabilir

2. Osmanlı Devleti’nin bir şehri fethettiği zaman aşağıdakilerden hangisini yaptığı söylenemez?
Cevap: C) Bölgedeki gayrimüslimleri başka yere iskân eder.

3. Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devleti’nin vakıfları desteklemesinin nedenlerinden biri değildir?
Cevap: D) Toprağın işlenmesinde sağladığı kolaylık

4. Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devleti’nde fiyatları denetim altında tutmak amacıyla başvurulan uygulamadır?
Cevap: A) Narh


10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 205 Cevapları MEB Yayınları

Ç. Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız

1. Fatih Sultan Mehmet’in, Bosnalılara tanıdığı haklar nelerdir?
Cevap: Özgürce yaşayabilme ve dini vazifelerini yerine getirebilme haklarını tanımıştır. 

2. Fatih’in, Bosnalılara karşı yasakladığı onur kırıcı hareketler neler olabilir?
Cevap: Dinine saygısızlık etmek, dini mabetlerine zarar vermek gibi davranışlar olabilir. 

3. Fatih’in hem fetihten önce kaçanların hem de yabancıların ülkeye gelmesini istemesindeki sebepler neler olabilir?
Cevap:Hoşgörüsünü kazanıp himayesi altına almak istemesinden kaynaklı böyle bir davette bulunmuş olabilir. 


Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız

1. Seyyah-ı âlem ne demektir?
Cevap: Dünya yolcusu anlamına gelmektedir. 

2. Evliya Çelebi seyahatnamesinde Osmanlı belgelerinin bile veremediği hangi bilgileri vermiş olabilir?
Cevap: Tarafsız bir bakış açısıyla hem Osmanlıyı hem de Osmanlı dışında kalan ülkeleri yakından gözlemleyip kaleme dökmüştür. Bu nedenden ötürü Osmanlı belgelerinin anlatamadıklarını Evliya Çelebi anlatmıştır. 

3. Siz bir şehri anlatacak olsanız, o şehrin hangi özelliklerinden bahsederdiniz?
Cevap: Ben bir şehri anlatacak olsaydım o şehrin tarihi ve doğal güzelliklerinden, kültüründen, insanların karşılıklı ilişkilerinden bahsederdim.

4. Aşağıdaki ifadelerden hangisinin Evliya Çelebi’nin Seyahatname’siyle ilgili doğru bir ifade olduğu söylenemez?
Cevap: B) Dünya coğrafyalarının tamamından bahsedilmektedir

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.